Training schapenhoeden

Honden die van nature graag grenslopend en niet drijvend te werk gaan kunnen bij ons terecht voor training. Hieronder vallen de rassen uit rasgroep 1, 2 en 5 met uitzondering van de kudde-bewakingshonden en border collies. Alle rasloze honden / kruisingen van deze types zijn evengoed welkom. Wat voor hond het is maakt ons niet uit, als hij maar in zijn element is bij het grenslopen en bij het werken met de schapen.

 

We werken volgens de traditionele manier. Het beste voorbeeld vind u als u op het internet zoekt op HGH-prufung (Herden-Gebrauchs-Hund).

 

De nadruk ligt bij ons op het basiswerk: grenslopen. Pas als de hond dat begrijpt en grensvast is kunnen de volgende stappen begonnen worden (verplaatsen, inperken, uitperken, door een doorgang, over een brug, etc..).

 

Om de training voor de schapen niet te belastend te maken starten we altijd met de schapen binnen flexinetten en de hond er buiten. Als dit goed gaat worden de flexinetten beetje bij beetje weg genomen, tot de hond laat zien dat hij begrijpt dat de (bodem)grens zijn domein is, en dat het terrein er binnen voor de schapen is. Binnen de grens moeten de schapen met rust gelaten worden zodat ze kunnen vreten - komen ze over de grens dan mag de hond ze terug zetten.

 

Bij verplaatsingen kan de grens een bodem-grens zijn, of het kan de flank van de kudde zijn. De hond moet hierbij leren hoeveel afstand hij moet nemen en welke lichaamstaal hij bij dit werk moet uitstralen.

 

Bij onze manier van werken loopt de handler voorop; de schapen volgen in vertrouwen de handler terwijl de hond de dieren begeleid. Belangrijk is de lichaamstaal van de handler; hierop zal de hond altijd reageren (en de schapen ook!). Welke commando's gegeven worden maakt ons niet uit, als ze voor de hond maar duidelijk zijn. Een herdersstok kan prima gebruikt worden om aanwijzingen te geven (hier mag uiteraard een vanghaak of kluutschopje aan zitten).

 

Hoe snel een trainingsopbouw gaat is niet te voorspellen; dit is per combinatie (hond-handler) verschillend en kan soms heel snel gaan en dan weer heel langzaam. Er wordt altijd gekeken naar de belastbaarheid van de hond, van de handler en van de schapen met deze combinatie.

 

Het is niet de bedoeling dat de schapen lijdend voorwerp zijn van een training; daarom trainen we altijd met minimaal 15 schapen, maar vaker met grotere groepen. In een grotere kudde voelen de schapen zich veiliger.

 

 

FCI Herding Working Test (HWT) & International Herding Trials (IHT 1, 2, 3) - Traditional Style (ts).

Wilt u testen en wedstrijden doen op dit gebied? Dan sluit onze manier van werken en onze training aan bij de FCI-HWT ts en de FCI-IHT 1, 2 en 3 ts.

Het doen van een aanlegtest (NHAT) is de eerste stap; waarna u na training de HWT kunt afleggen. Slaagt uw hond hiervoor, dan mag uw hond door naar de IHT. De NHAT en HWT zijn testen. De IHT's zijn proeven die in wedstrijdverband gehouden worden.

Meer informatie: Herding Dogs FCI traditional style

 

HGH-prufung

De HGH-prufung (Herden-Gebrauchs-Hund) is geen FCI-proef maar een Duitse proef die ongeveer een uur duurt en met een grote kudde gelopen wordt. De gehele proef simuleert het dagelijkse werk van een herder en zijn hond(en). Voor meer informatie: Bundesleistungshüten

Foto's van trainingen:

Foto's van NHAT -HWT - IHT - HGH: